Pers

BRUZZ - Brussel kiest

BRUZZ

In de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni focust BRUZZ in zes afleveringen op de grootste uitdagingen van Brussel. Armoede en werkloosheid staan alvast hoog op de agenda: het gewest telt eind maart 90.046 werkzoekenden, waaronder 10.087 jongeren. Vanuit verschillende hoeken weerklinkt de vraag om meer in te zetten op werk. Het is de weg uit de armoede, en zorgt voor betere Brusselse financiën.

Goed nieuws is dat er op de uitdijende Brusselse arbeidsmarkt ook meer werkenden zijn bijgekomen. Brussel ziet haar werkgelegenheidsgraad stijgen tot 66,5% maar heeft nog een lange weg te gaan om het Europese en federale streefdoel te halen om 80% van de 20-64-jarigen aan het werk zetten tegen 2030.

Problematisch is dat ook de Brusselse jeugdwerkloosheid opnieuw stijgt. Terwijl die aan het begin van deze legislatuur gezakt was tot 21%, komt het cijfer nu in de buurt van de 28%. Dat is onder meer een gevolg van de mismatch op de arbeidsmarkt. Brussel is hoofdzakelijk een diensteneconomie met vooral banen voor hooggeschoolden, terwijl ruim 60% van de Brusselse werklozen geen diploma van het secundair onderwijs heeft of geen in België erkend diploma, en bijna een op de vijf ingeschreven werkzoekenden bij Actiris geen Frans noch Nederlands spreekt. Door de mismatch zoeken de Brusselse werkgevers ook buiten Brussel naar personeel en wordt bijna de helft van de ongeveer achthonderdduizend banen in het gewest uitgeoefend door pendelaars. Zo verdwijnt een niet onbelangrijk deel van de Brusselse rijkdom naar Vlaanderen en Wallonië.

Net als de jeugdwerkloosheid blijft ook de langdurige werkloosheid een probleem. Van het Brusselse werklozenbestand is zowat de helft meer dan twee jaar werkloos. Recentelijk wezen het Rekenhof en de OESO beide op het activeringsbeleid van Actiris. Actiris controleert maar een op de vijf werkzoekenden op hun beschikbaarheid en geldelijke sancties voor werkonwilligen zijn zeldzaam. Voor Brussels minister van Werk, Bernard Clerfayt (DéFI), zijn sancties geen prioriteit. Hij wil de werkzoekenden vooral verplichten tot een vorming, aangepast aan hun talenten en interesses, eerder dan hen te dwingen een job tegen hun zin aan te nemen.

De hoge werkloosheid in Brussel is nadelig voor de economische dynamiek van het gewest, maar heeft ook andere gevolgen. Ruim een kwart van de inwoners van Brussel loopt een risico op armoede en dat risico treft zoals verwacht vooral niet-werkenden. Hoewel in Brussel een vijfde van de totale Belgische welvaart gecreëerd wordt, ligt het gemiddelde netto-inkomen er 21,1% onder het Belgische gemiddelde. In Sint-Joost-ten-Node is dat dik 45%.

Lees de volledige BRUZZ artikels van 16 april en 18 april.