Beleidsnieuws

Brusselse bibliotheek van Overheidskennis

BHG

De Brusselse Regering heeft een Bibliotheek van Overheidskennis opgericht om alle studies in opdracht van Brusselse instellingen openbaar te maken. Voorafgaand was er reeds Openbudget, dat alle Brusselse uitgaven op één website publiceert, en de lancering van de gewestelijke web-strategie, waarbij van 250 gewestelijke websites naar 13 portaalsites werd overgegaan.

Met een publieke inventaris van de verschillende uitgevoerde studies en de studies zelf op één platform streeft men drie doelstellingen na: het delen van kennis met de academische wereld, studenten, ondernemingen en de burgers in het algemeen bevorderen, een betrouwbare bron van informatie samenstellen, en de kwaliteit van de overheidsdiensten verbeteren. Op termijn zal de bibliotheek alle studies die werden uitgevoerd voor rekening van een Brussels bestuur, verzamelen op de portaalsite be.brussels.

Naast een toegang tot de studies zullen ook het opdrachtgevend bestuur, de publicatiedatum en de kosten worden meegedeeld. Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI), ook bevoegd voor Digitalisering, Plaatselijke Besturen, Dierenwelzijn, Gewestelijke Informatica en Administratieve Vereenvoudiging: “Zoals altijd treed ik op waar ik kan om de Brusselse institutionele lasagne te vereenvoudigen. Het recht om te weten is een van de waarborgen van onze democratie. Zodra overheidsgeld wordt gebruikt om een studie uit te voeren, is volledige transparantie nodig. Onze besturen beschikken over tonnen boeiende literatuur. Deze ter beschikking stellen van het grote publiek dient het algemeen belang.”

Lees hier meer en verken de Bibliotheek van de Overheidskennis.